79

0
1

Фітофтороз — грибкове захворювання томата і картоплі. Проявляється у другій половині вегетації при відносній вологості повітря вище 80% і середньодобовій температурі 17-22 градуси вдень до 10 градусів вночі. Частіше страждають рослини на низинних ділянках. поширенню захворювання сприяє загущенность посадок, а також поганий догляд за культурами.

Інфекція зберігається в бульбах картоплі і в рослинних залишках томатів. Перші ознаки хвороби — бурі мокнучі плями зі слабким білим нальотом з нижньої сторони листа.

Спори повітряним шляхом потрапляють на томати і заражають листя, стебла, плоди. На плодах з’являються підшкірні бурі розпливчасті плями. Помідори стають непридатними до вживання. Розвиток хвороби триває і при дозаривании плодів.

Заходи боротьби. Правильне чергування культур з просторовою ізоляцією помідорних ділянок від картопляних. Перші уражені плоди видаляти до появи нальоту. Відразу після цього обприскувати томати 1%-ною бордоською рідиною 2-3 рази через 7-10 днів, але не пізніше ніж за 15-20 днів до збирання врожаю. Прибирання проводиться до настання повної стиглості плодів, зниження нічної температури до 10 градусів залишати їх на рослинах небезпечно.

Продезінфікувати плоди перед дозариванием — опустити у воду, нагріту до 60 градусів на 1-2 хвилини, потім обсушити і дозарювати при температурі 25 градусів.

Для посадки слід відбирати тільки здорові бульби картоплі. При появі хвороби обприскувати 1%-ною бордоською рідиною. Ранній термін посадки, високе підгортання, видалення гички за 10-12 днів до збирання — все це попереджає зараження бульб.

Поділитися в соціальних мережах:

Фітофтороз — грибкове захворювання томата і картоплі. Проявляється у другій половині вегетації при відносній вологості повітря вище 80% і середньодобовій температурі 17-22 градуси вдень до 10 градусів вночі. Частіше страждають рослини на низинних ділянках. поширенню захворювання сприяє загущенность посадок, а також поганий догляд за культурами.

Інфекція зберігається в бульбах картоплі і в рослинних залишках томатів. Перші ознаки хвороби — бурі мокнучі плями зі слабким білим нальотом з нижньої сторони листа.

Спори повітряним шляхом потрапляють на томати і заражають листя, стебла, плоди. На плодах з’являються підшкірні бурі розпливчасті плями. Помідори стають непридатними до вживання. Розвиток хвороби триває і при дозаривании плодів.

Заходи боротьби. Правильне чергування культур з просторовою ізоляцією помідорних ділянок від картопляних. Перші уражені плоди видаляти до появи нальоту. Відразу після цього обприскувати томати 1%-ною бордоською рідиною 2-3 рази через 7-10 днів, але не пізніше ніж за 15-20 днів до збирання врожаю. Прибирання проводиться до настання повної стиглості плодів, зниження нічної температури до 10 градусів залишати їх на рослинах небезпечно.

Продезінфікувати плоди перед дозариванием — опустити у воду, нагріту до 60 градусів на 1-2 хвилини, потім обсушити і дозарювати при температурі 25 градусів.

Для посадки слід відбирати тільки здорові бульби картоплі. При появі хвороби обприскувати 1%-ною бордоською рідиною. Ранній термін посадки, високе підгортання, видалення гички за 10-12 днів до збирання — все це попереджає зараження бульб.

Поділитися в соціальних мережах:

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here