Спаржа є смачною, поживною, лікувальною організм людини їжею. В їжу у неї вживають молоді пагони, вирощені на світлі («зелена спаржа»), які використовуються для перших і других страв. За своїм хімічним складом це цінний дієтичний продукт, рекомендований при захворюваннях нирок, печінки, при подагрі.

0
4

Спаржа – дводомна рослина. Чоловічі екземпляри утворюють більше пагонів, ніж жіночі, але якість продукції у них трохи нижче. На одному місці спаржа може рости 10-15 років.

Розмножують спаржу переважно розсадою, рідше діленням куща. Висівають замоченными насінням добре удобрений і прогріту грунт на глибину 3-4 см, в ряду через 5-6 див. восени розсаду для кращої перезимівлі мульчують торфом. При дворічному вирощуванні можна відібрати для посадки найбільш продуктивні чоловічі рослини (на жіночих на другий рік утворюються ягоди).

На ділянку під спаржу з осені вносять по 10 кг на квадратний метр гною і мінеральні добрива і перекопують на глибину 30-40 см.

Навесні роблять борозни глибиною 35 см і шириною 40 см, на дно їх закладають гній шаром 15-20 см, а зверху 10-15 см перегною. Рослини висаджують в ряду на 40-50 см ранньою весною, коли бруньки ще не рушили в зростання. Зверху рослини присипають 5-7-сантиметровим шаром землі. Восени товщину шару землі збільшують ще на 10 див.

Догляд складається з розпушування, прополювання бур’янів і підгодівлі. Пізно восени пагони зрізують на висоту 10-15 см, при замерзанні ґрунту рослини мульчують органічними матеріалами.

До збирання врожаю приступають на третій рік після посадки. Для отримання довгих вибілених пагонів товщиною 1-2 см навесні, після розпушування рослини підгортають землею на висоту 20-25 см, поверхня гребенів трохи утрамбовують. Пагони збирають після того, як вони пройдуть крізь пухкий шар грунту і почнуть піднімати кірку, виламують при їх підставі. Урожай прибирають через 1-3 дні в залежності від погоди. При прибиранні зеленими пагонами підгортання не проводять. Зрізають зелені пагони, коли вони мають висоту 15-20 см. тривалість періоду збирання, починаючи з четвертого року після садіння, становить 6-8 тижнів. Добре розвинені рослини дають по 10-12 пагонів масою 50-60 г кожен.

Поділитися в соціальних мережах:

Спаржа є смачною, поживною, лікувальною організм людини їжею. В їжу у неї вживають молоді пагони, вирощені на світлі («зелена спаржа»), які використовуються для перших і других страв. За своїм хімічним складом це цінний дієтичний продукт, рекомендований при захворюваннях нирок, печінки, при подагрі. У молодих пагонах спаржі міститься велика кількість легко засвоюваних білків і вуглеводів, різноманітних вітамінів.

Спаржа – дводомна рослина. Чоловічі екземпляри утворюють більше пагонів, ніж жіночі, але якість продукції у них трохи нижче. На одному місці спаржа може рости 10-15 років.

Розмножують спаржу переважно розсадою, рідше діленням куща. Висівають замоченными насінням добре удобрений і прогріту грунт на глибину 3-4 см, в ряду через 5-6 див. восени розсаду для кращої перезимівлі мульчують торфом. При дворічному вирощуванні можна відібрати для посадки найбільш продуктивні чоловічі рослини (на жіночих на другий рік утворюються ягоди).

На ділянку під спаржу з осені вносять по 10 кг на квадратний метр гною і мінеральні добрива і перекопують на глибину 30-40 см.

Навесні роблять борозни глибиною 35 см і шириною 40 см, на дно їх закладають гній шаром 15-20 см, а зверху 10-15 см перегною. Рослини висаджують в ряду на 40-50 см ранньою весною, коли бруньки ще не рушили в зростання. Зверху рослини присипають 5-7-сантиметровим шаром землі. Восени товщину шару землі збільшують ще на 10 див.

Догляд складається з розпушування, прополювання бур’янів і підгодівлі. Пізно восени пагони зрізують на висоту 10-15 см, при замерзанні ґрунту рослини мульчують органічними матеріалами.

До збирання врожаю приступають на третій рік після посадки. Для отримання довгих вибілених пагонів товщиною 1-2 см навесні, після розпушування рослини підгортають землею на висоту 20-25 см, поверхня гребенів трохи утрамбовують. Пагони збирають після того, як вони пройдуть крізь пухкий шар грунту і почнуть піднімати кірку, виламують при їх підставі. Урожай прибирають через 1-3 дні в залежності від погоди. При прибиранні зеленими пагонами підгортання не проводять. Зрізають зелені пагони, коли вони мають висоту 15-20 см. тривалість періоду збирання, починаючи з четвертого року після садіння, становить 6-8 тижнів. Добре розвинені рослини дають по 10-12 пагонів масою 50-60 г кожен.

Поділитися в соціальних мережах:

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here