Сучасні власники садових і городніх ділянок в переважній більшості своїй переконані, що лобода є шкідливим і злісним буряном. А адже ще в давні часи люди почали вирощувати лободу як харчова рослина. Не гребували добре приготованими стравами з лободи навіть аристократи Древньої Греції і Риму.

0
2

Та й у відносно недалекому минулому – під час Великої Вітчизняної війни – лобода врятувала життя багатьох тисяч людей. З неї пекли хліб, коржі, варили борщ. Сьогодні ж лободу можна назвати повноправною садовою культурою. Шкода тільки, що мало хто знає про багаторічної роботи селекціонерів по виведенню нових сортів цієї рослини. Від дикої лободи вони відрізняються більш соковитими і м’ясистими листям, які містять велику кількість вітаміну С, амінокислот і мінеральних солей.

А приготувати з листя лободи (навіть дикою, але краще культурної) можна багато чого. У їжу вживають листи молодих рослин на початку появи пагонів. При додаванні спецій з лободи можна приготувати салати, борщі, супи, гарніри. Якщо засушену і подрібнену лободу додають в борошно, це підвищить поживну цінність хліба, а хліб з добавкою лободи пропікається і довше не черствіє.

Крім харчової існує і декоративна лобода. У неї червонуваті листя, в оточенні яких дуже красиво виглядає жовта мітелочка. Листя у декоративної і овочевий лободи однакові за формою – трикутні, що виділяє її серед інших рослин. Добре виглядає декоративна лобода в бордюрах і на клумбах в поєднанні з квітами білої, блакитної і жовтої гами. Красива лобода і в букеті, особливо в якості обрамлення нудною квіткової композиції.

Росте лобода садова на будь-яких ґрунтах, не вимагає поливу, легко переносить холоду. Словом, невибаглива рослина. Висівати насіння садової лободи слід навесні. Глибина загортання 2-3 сантиметри. Сходи з’являються максимум через два тижні. В прополці вона не потребує, так як сама має властивості сильного бур’яну і глушить більш слабкі. А листя готові до збирання через два тижні після появи сходів. За сезон лобода дає три врожаю.

Поділитися в соціальних мережах:

Сучасні власники садових і городніх ділянок в переважній більшості своїй переконані, що лобода є шкідливим і злісним бур’яном. А адже ще в давні часи люди почали вирощувати лободу як харчова рослина. Не гребували добре приготованими стравами з лободи навіть аристократи Древньої Греції і Риму.

Та й у відносно недалекому минулому – під час Великої Вітчизняної війни – лобода врятувала життя багатьох тисяч людей. З неї пекли хліб, коржі, варили борщ. Сьогодні ж лободу можна назвати повноправною садовою культурою. Шкода тільки, що мало хто знає про багаторічної роботи селекціонерів по виведенню нових сортів цієї рослини. Від дикої лободи вони відрізняються більш соковитими і м’ясистими листям, які містять велику кількість вітаміну С, амінокислот і мінеральних солей.

А приготувати з листя лободи (навіть дикою, але краще культурної) можна багато чого. У їжу вживають листи молодих рослин на початку появи пагонів. При додаванні спецій з лободи можна приготувати салати, борщі, супи, гарніри. Якщо засушену і подрібнену лободу додають в борошно, це підвищить поживну цінність хліба, а хліб з добавкою лободи пропікається і довше не черствіє.

Крім харчової існує і декоративна лобода. У неї червонуваті листя, в оточенні яких дуже красиво виглядає жовта мітелочка. Листя у декоративної і овочевий лободи однакові за формою – трикутні, що виділяє її серед інших рослин. Добре виглядає декоративна лобода в бордюрах і на клумбах в поєднанні з квітами білої, блакитної і жовтої гами. Красива лобода і в букеті, особливо в якості обрамлення нудною квіткової композиції.

Росте лобода садова на будь-яких ґрунтах, не вимагає поливу, легко переносить холоду. Словом, невибаглива рослина. Висівати насіння садової лободи слід навесні. Глибина загортання 2-3 сантиметри. Сходи з’являються максимум через два тижні. В прополці вона не потребує, так як сама має властивості сильного бур’яну і глушить більш слабкі. А листя готові до збирання через два тижні після появи сходів. За сезон лобода дає три врожаю.

Поділитися в соціальних мережах:

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here